Restaurant, Sichang Park

Kunshan
Northeast view of the building
Foto © Pu Miao
The main entrance at the south end of the building
Foto © Pu Miao
From the second floor looking into the foyer
Foto © Pu Miao
From the foyer looking into the dining spaces separated by linear courtyards
Foto © Pu Miao
Looking south through layers of linear courtyards, in which climbing plants are planted
Foto © Pu Miao
One of the first-floor dining spaces defined by linear courtyards, looking toward the deck
Foto © Pu Miao
Northwest view of the building
Foto © Pu Miao
Southwest view of the building
Foto © Pu Miao
First Floor Plan
Zeichnung © Pu Miao
Section
Zeichnung © Pu Miao
Architekten
Pu Miao 缪朴
Standort
Sichang Road at West Qianjin Road, Kunshan
Jahr
2012
Bauherrschaft
Kunshan City Construction Investment and Development Co. Ltd.
Team
Pu Miao
Structure
Shanghai Yuangui Structural Design Inc.
Plumbing, HVAC, and electrical engineering
Hanjia Design Group

The restaurant is located in a linear park along a preserved natural river in a newly developed suburban area of Kunshan, a booming industrial city west of Shanghai. A school and a future apartment project flank the east and west sides of the park.

The river-front building has distinctively different west (facing the river) and east facades. A mostly solid wall on the east indicates that the building opens up toward its river side, where transparent surfaces dominate.

The landscape architect adopted an urban agriculture theme for the park. Strips of vegetable beds were laid out in the areas along the east side of building site. The architectural design made the strips appear to “penetrate” into the building. Once inside, the strips become linear green courtyards, dividing the first-floor dining area into semi-private spaces. The climbing plants in the linear courtyards create the effect of latticed screens that provide certain privacy but do not completely separate the semi-private spaces from each other, avoiding a problem common to current restaurant designs in China. 

A two-story-high foyer welcomes dinners to the second floor. On both floors, there are outdoor terraces or roof decks next to the indoor dining spaces. People can easily choose their favorable dining spots between indoor and outdoor settings. The adjacent climbing planters provide not only the visual pleasure of nature but also the sun shading needed in the summer. It is the architect’s attempt to borrow one of the fundamental concepts of traditional Chinese architecture that “pairs” each indoor space with one or more outdoor spaces to serve a building function. 

Publication
Architectural Review (UK, 9/2012)
Time+Architecture (China, 6/2012)

Dazugehörige Projekte

  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects
  • Haunsbergstraße | 1. Preis
    Architektinnen Schremmer.Jell ZT GmbH

Magazin

Andere Projekte von Pu Miao

Visitor Center, Lake Yangcheng Park
Kunshan
Pavilions in Lake Yangcheng Park
Kunshan
Zhuting Church
Zhuzhou
Hillside House
Suzhou
Sichang-Road Teahouse
Kunshan