Visitor Center, Lake Yangcheng Park

Kunshan
Looking north through the west doorway
Photo © Pu Miao
West end of the trellis wall in the south elevation
Photo © Pu Miao
West elevation of the building opens itself toward the Lake
Photo © Pu Miao
Looking east from the middle doorway
Photo © Pu Miao
From the middle doorway looking west along the interior of the building, No crossing partition hinders the views of a lighting well and the distant Lake.
Photo © Pu Miao
From the Café (to be finished) looking east toward the middle roof court and the ramp
Photo © Pu Miao
Wood deck along the north side of the building
Photo © Pu Miao
Site Plan
Drawing © Pu Miao
First Floor Plan
Drawing © Pu Miao
Upper: Second Floor Plan Lower: Roof Plan
Drawing © Pu Miao
Architects
Pu Miao
Location
Lake Yangcheng Park, Hu-bin Road,, Kunshan
Year
2012
Client
Kunshan City Construction Investment and Development Co. Ltd.
Team
Pu Miao
Structure
Shanghai Yuangui Structural Design Inc.
Plumbing, HVAC, and electrical engineering
Hanjia Design Group

A World in a “Wall”

Sitting at the west suburb of Kunshan, a booming industrial city, the Lake Yangcheng Park of 42.5 hectares is the largest public green space on the lake shore, visited heavily by central-city residents during the week ends. The linear building site lies between the main public parking lot and a curved boardwalk which leads people to the waterfront and other attractions.

By its nature, a visitor center is the front door of a place. But a door presumes the existence of a wall. Considering the linear shape of the site, I feel that it is appropriate to make the building a “wall.” Indeed, people getting out of their cars will see a curved “wall,” 99 meters long and 7.75 meters high, along the entire north side of the parking lot, Three doorways of varied sizes are punched out from the “wall,” opening up passages into the Park. Being accentuated by the surrounding “wall,” the sceneries revealed in the openings appear particularly enticing,

But one will soon find that this is not a simple solid wall. A layer of wood trellises runs parallel to an inner concrete wall. The trellises and future climbing plants make the “wall” appear light and ever-changing. At the west end, the trellis layer deviates from the concrete wall and forms a unique gesture, nodding to the nearby lake shore which is invisible from the parking lot.

The big surprise comes when people enter the doorways. Looking east and west, they will find that the “wall” in fact contains complex spaces between its two concrete exterior shells. Because few solid crossing partitions exist in the building, one can see various spaces, bright and dim, indoor and outdoor, high and low, orthogonal and diagonal, juxtaposed along the longitudinal direction of the cavity. For example, the sunken court under the ramp recalls a shadowy valley studded with trees.

The first floor provides an exhibition space for tourist orientation and several retail shops. A ramp leads visitors to a roof court which connects to a café and another shop. The café has its own roof deck that enjoys the best view of the Lake. The pairing of indoor and outdoor spaces to serve a function is one of the fundamental characteristics of Chinese traditional space.

Visitors passing through the “wall” will find a quiet wood deck connecting the back of the building and the existing boardwalk. Under the shades of dense trees, arriving and leaving tourists can get beers from the nearby shop and enjoy them here.

Publication
New Architecture (China, 4/2014), Architectural Review Asia Pacific (Australia, No.140, 2015), FuturARC (Singapore, Jan.-Feb./2016), archdaily.com

Related Projects

  • Promenade Favorita, Lugano TI
    mavo gmbh
  • Garten Höhenweg St.Gallen
    mavo gmbh
  • Sagiareal, Greppen LU
    mavo gmbh
  • Progressive cleanroom expansion
    Lindner Group
  • Büro Allmendstrasse
    BFB Architekten AG

Magazine

Other Projects by Pu Miao

Hillside House
Suzhou
Sichang-Road Teahouse
Kunshan
Pavilions in Lake Yangcheng Park
Kunshan
Zhuting Church
Zhuzhou
Visitor Center, Xingxi Park
Kunshan