Kangju Community Center

Kushan
Site Plan
Drawing © Pu Miao
First Floor Plan
Drawing © Pu Miao
Middle part of south elevation
Photo © Pu Miao
南立面局部及一层的半开敞公共空间
Photo © Pu Miao
One of the courtyards behind the bridge between building volumes
Photo © Pu Miao
Southeast corner of the building near the half-circle pond in the park
Photo © Pu Miao
Part of north elevation
Photo © Pu Miao
One of the roof decks with a planted roof in distance
Photo © Pu Miao
Vertical spatial penetration up to three story high
Photo © Pu Miao
One of the corner space for a small group and the window seats on the second floor.
Photo © Pu Miao
Arquitectos
Pu Miao
Localização
Qianjin Road at Sichang Road, Kushan
Ano
2006
Cliente
Kunshan City Construction Investment and Development Co. Ltd.
Equipa
Pu Miao
Engineering
Shanghai Landscape Architecture Design Institute

With modern buildings increasingly being designed as one large and centralized mass, this design revisited the decentralized model. Catering for senior residents living in the apartments around the park, the community center has a porous exterior appearance which resembles a forest that attracts people to enter. The building plan has many boundaries and corners to create many territories for small groups of users who come here to play cards and chess. The overall spatial structure juxtaposes rooms and courtyards/roof decks, which not only generate an intimate relationship between the indoor space and the nature (a characteristic of traditional Chinese architecture), but also produces “suspenseful” views within the building. The scheme reflects most people’s desire for a “refuge” with a “prospect” in a public space. This experiment is part of the author’s effort to localize Modern Architecture.

Publication
Journal Domus (Italy, Chinese Edition, 4/2008) and book Architecture 07' 06' 05': Works from the Forum on Chinese Contemporary Architecture (2006), Atlas of Contemporary Chinese Architecture (2014)

Projetos relacionados

  • Promenade Favorita, Lugano TI
    mavo gmbh
  • Garten Höhenweg St.Gallen
    mavo gmbh
  • Sagiareal, Greppen LU
    mavo gmbh
  • Progressiver Reinraumausbau
    Lindner Group
  • Büro Allmendstrasse
    BFB Architekten AG

Revista

Outros projetos por Pu Miao

Visitor Center, Lake Yangcheng Park
Kunshan
Zhuting Church
Zhuzhou
Pavilions in Lake Yangcheng Park
Kunshan
Hillside House
Suzhou
Sichang-Road Teahouse
Kunshan