Kangju Community Center

Kushan
Site Plan
Dibujo © Pu Miao
First Floor Plan
Dibujo © Pu Miao
Middle part of south elevation
Foto © Pu Miao
南立面局部及一层的半开敞公共空间
Foto © Pu Miao
One of the courtyards behind the bridge between building volumes
Foto © Pu Miao
Southeast corner of the building near the half-circle pond in the park
Foto © Pu Miao
Part of north elevation
Foto © Pu Miao
One of the roof decks with a planted roof in distance
Foto © Pu Miao
Vertical spatial penetration up to three story high
Foto © Pu Miao
One of the corner space for a small group and the window seats on the second floor.
Foto © Pu Miao
Arquitectos
Pu Miao
Ubicación
Qianjin Road at Sichang Road, Kushan
Año
2006
Cliente
Kunshan City Construction Investment and Development Co. Ltd.
Equipo
Pu Miao
Engineering
Shanghai Landscape Architecture Design Institute

With modern buildings increasingly being designed as one large and centralized mass, this design revisited the decentralized model. Catering for senior residents living in the apartments around the park, the community center has a porous exterior appearance which resembles a forest that attracts people to enter. The building plan has many boundaries and corners to create many territories for small groups of users who come here to play cards and chess. The overall spatial structure juxtaposes rooms and courtyards/roof decks, which not only generate an intimate relationship between the indoor space and the nature (a characteristic of traditional Chinese architecture), but also produces “suspenseful” views within the building. The scheme reflects most people’s desire for a “refuge” with a “prospect” in a public space. This experiment is part of the author’s effort to localize Modern Architecture.

Publication
Journal Domus (Italy, Chinese Edition, 4/2008) and book Architecture 07' 06' 05': Works from the Forum on Chinese Contemporary Architecture (2006), Atlas of Contemporary Chinese Architecture (2014)

Proyectos relacionados

  • Promenade Favorita, Lugano TI
    mavo gmbh
  • Garten Höhenweg St.Gallen
    mavo gmbh
  • Sagiareal, Greppen LU
    mavo gmbh
  • Progressiver Reinraumausbau
    Lindner Group
  • Büro Allmendstrasse
    BFB Architekten AG

Magazine

Otros proyectos de Pu Miao

Hillside House
Suzhou
Sichang-Road Teahouse
Kunshan
Visitor Center, Lake Yangcheng Park
Kunshan
Pavilions in Lake Yangcheng Park
Kunshan
Zhuting Church
Zhuzhou